Minicursus bordtekenen – Tips en aanwijzingen

Tips & tricks

 

Als je de tekening hebt opgezet, kun je ervoor kiezen om de vlakken in te kleuren. In dat geval maak je een ‘kleurplaat’ van je bordtekening. Een kleurplaat is vrij egaal en heeft geen diepte; een kleurplaat ‘leeft’ niet. Door contrast aan te brengen, maak je de bordtekening levendiger. Contrast ontstaat onder andere door verschillende kleurvlakken naast elkaar te zetten. Maar, contrast ontstaat ook door het krijt op verschillende manieren te gebruiken en door de beweging van je hand.

 

Met het krijt plat op het bord

Met een krijtje plat op het bord kun je kleurvlakken maken. Op deze foto is Claudia daarmee bezig. Je ziet dat ze hier en daar ook de punt van het krijtje heeft gebruikt en dat geeft al een zeker contrast.

Druk je hard op het krijt, dan heb je snel een duidelijke kleur. Maar, je smeert het bord daarmee ook ‘dicht’. Over een dikke krijtlaag pakt een volgende krijtlaag namelijk niet meer. Het is mooier om dun te werken, dus om zachtjes te drukken. Je kunt dan verschillende kleuren door elkaar gebruiken. Dat geeft intensere kleuren.
Hier zie je dat Simone het riet, de eischalen, de pootjes en de snavel van het eendje uit verschillende kleuren heeft opgebouwd.

  • Blauw bouw je bijvoorbeeld op door donker en lichtblauw te gebruiken, eventueel aangevuld met wat groen of juist roze.
  • Rood wordt helderder als je er heel licht oranje mee vermengt en misschien zelfs nog wat geel. Maar, je kunt er ook voor kiezen rood te vermengen met roze en een beetje blauw.
  • Groen maak je donkerder door er blauw bij te voegen en lichter door geel te gebruiken.

 

Met de punt van het krijtje

Met de punt van het krijtje kun je lijnen maken. Door de druk te variëren zijn die lijnen helderder of minder intens van kleur. Het is mooi als je lijnen niet overal even dik zijn.
Op deze foto zijn de ogen van Wolfje zijn bijvoorbeeld niet overal even dik omlijnd.

Vegen met je vingers

Door krijt met je vingers uit te vegen ontstaat een zachtere textuur. Je kunt kleuren zo goed vermengen.

 

Door beweging

Door de manier waarop je met krijt of je vingers over het bord gaat, suggereer je beweging of stilstand. Je kunt lange halen maken, of met kleine ronddraaiende bewegingen werken, of juist met korte felle streken. Door beweging ontstaat ook contrast en het is dus ook een manier om leven in je bordtekening te brengen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bordtekeningen zijn vaak al heel mooi
als ze nog niet eens af zijn.