Minicursus bordtekenen – Tips en aanwijzingen

Tips & tricks

 

Als je de tekening hebt opgezet, kun je er voor kiezen om de vlakken in te kleuren. In dat geval maak je een ‘kleurplaat’ van je bordtekening. Een kleurplaat is vrij egaal en heeft geen diepte; een kleurplaat ‘leeft’ niet. Door contrast aan te brengen, maak je de bordtekening levendiger. Contrast ontstaat onder andere doordat je verschillende kleurvlakken naast elkaar gebruikt. Maar, contrast ontstaat ook door het krijt op verschillende te gebruiken en door de beweging van je hand.

 

Met het krijt plat op het bord

Met een krijtje plat op het bord kun je kleurvlakken maken. Op het Voorbeeld 1 is Claudia daarmee bezig. Je ziet dat ze hier en daar ook de punt van het krijtje heeft gebruikt en dat geeft al een zeker contrast.

Druk je hard op het krijt, dan heb je snel een duidelijke kleur. Maar, je smeert het bord daarmee ook ‘dicht’. Over een dikke krijtlaag pakt een volgende krijtlaag namelijk niet meer. Het is mooier om dun te werken, dus om zachtjes te drukken. Je kunt dan verschillende kleuren door elkaar gebruiken. Dat geeft intensere kleuren. Simone heeft in Voorbeeld 2 het riet, de eischalen, de pootjes en de snavel van het eendje uit verschillende kleuren opgebouwd.

  • Blauw bouw je bijvoorbeeld op door donker en lichtblauw te gebruiken, eventueel aangevuld met wat groen of juist roze.
  • Rood wordt helderder als je er heel licht oranje mee vermengt en misschien nog zelfs wat geel. Maar, je kunt er ook voor kiezen rood te vermengen met roze en een beetje blauw.
  • Groen maak je donkerder door er blauw bij te voegen en lichter door geel te gebruiken.

 

Met de punt van het krijtje

Met de punt van het krijtje kun je lijnen maken. Door de druk te variëren zijn die lijnen helderder of minder intens van kleur. Het is mooi als je lijnen niet overal even dik zijn.
In Voorbeeld 3 zijn de ogen van Wolfje zijn bijvoorbeeld niet overal even dik omlijnd.

 

Vegen met je vingers

Door krijt met je vingers uit te vegen ontstaat een zachtere textuur. Je kunt kleuren zo goed vermengen. Dat zie je Beer en Erica doen in Voorbeeld 4.

 

Door beweging

Door de manier waarop je met krijt of je vingers over het bord gaat, suggereer je beweging of stilstand. Je kunt lange halen maken, of met kleine ronddraaiende bewegingen werken, of juist met korte felle streken. Je laat zien dat daardoor contrast ontstaat en dat je zo leven brengt in je bordtekening (Voorbeeld 5).

 

Bordtekeningen zijn soms al heel mooi als ze nog niet eens af zijn.

Dat zie je in Voorbeeld 6