Startpagina Pak je pen en Portfolio

Je bent nu op de (gratis) website van

Pak je pen en Portfolio

 

Je bent op deze pagina gekomen omdat je hebt gekozen voor de ondersteunende (gratis) website ‘zonder licentie’.
Je werkt dus met (een van de) de afgebeelde titels. Herken je de afgebeelde boeken niet, ga dan terug naar ‘Home’ en kies daar voor ‘Activeer je licentie’.

 

 

De methodiek Pak je pen

Pak je pen is een methodiek voor handschriftontwikkeling en bestaat uit Pak je pen theorie, Portfolio en deze website. Het theorieboek Pak je pen beschrijft de basistheorie van leren schrijven op de basisschool en en de bijbehorende didactiekHet praktijkboek Portfolio biedt je onder andere oefeningen voor – de verbetering van – je schrijfvaardigheid.

Vaardigheden die een leraar basisonderwijs nodig heeft om een goede handschriftles te kunnen geven. Bovendien bevat Portfolio een groot aantal activiteiten, direct uit de alledaagse basisschoolpraktijk, die gericht op onderzoeken, uitproberen, ervaren, observeren, ontwerpen en het maken van producten. Veel van deze activiteiten zijn geschikt om – bijvoorbeeld – tijdens je stage te gebruiken.

Ondersteund door deze (gratis) website vormen Pak je pen en Portfolio al jarenlang de ruggengraat van het schrijfonderwijs op de pabo. Op de website vind je onder andere observatieformulieren, kijkwijzers, beeldmateriaal ter illustratie van begrippen, voorbeelden van toepassingen van schrift, een verklarende begrippenlijst, als ook informatie van meer algemene aard w.o. een uitwerking van de SBL-competenties voor schrijven.

Klik je in de linker kolom op een hoofdstuk van Pak je pen of Portfolio, dan kom je bij de ondersteunende materialen voor dat hoofdstuk.

 

Pak je pen en Portfolio worden herzien

Pak je pen en Portfolio worden al jaren gewaardeerd door tevreden gebruikers en hebben zich een plek verworven in het schriftonderwijs op de pabo. Toch worden beide titels in het voorjaar van 2022 – soms ingrijpend – herzien. Deels komt de herziening voort uit opmerkingen van en door gebruikers, deels uit ontwikkelingen in het vak, opvattingen over opleidingsdidactiek op hbo-niveau, het streven naar kwaliteitsverhoging van het onderwijs op de pabo en uit ingrijpende ontwikkelingen in de bredere context van het onderwijs, zoals de Kennisbasis en Curriculum.nu. De herziene versies van Pak je pen (ISBN: 978 94 90681 333) en Portfolio (ISBN: 978 94 90681 401) zijn ruim voor het nieuwe schooljaar beschikbaar.