1. Pak je pen theorie – Pengreep

Get a grip!

 

Grip met 3-punts of 4-punts

Hoofdstuk 1 staat uitgebreid stil bij de pengreep. Om je een goed beeld van de praktijk te geven, zijn hier voorbeelden opgenomen van 3-punts- en 4-puntsgrepen (volgen z.s.m).

  1. de 3-puntsgreep: voorbeeld 1 (Ad)
  2. de 3-puntsgreep: voorbeeld 2 (Fokke)
  3. de 4-puntsgreep (Jan)
  4. pengrepen van kinderen

 

Krijg grip door een goede greep!

Hoofdstuk 1 van Pak je pen theorie gaat in zijn geheel over de pengreep. Niet geheel onverwacht is een correcte pengreep een belangrijk onderdeel van handschriftontwikkeling. Activiteit 4 en 58 van hoofdstuk 8 gaan over datzelfde onderwerp. Met de Kijkwijzer ontwikkeling pengreep breng je de ontwikkeling van de pengreep bij kinderen in jouw groep in kaart.

 

Variatie in grip

Op de pagina’s 14 en 15 van het theorieboek worden verschillende soorten pengrepen beschreven, ook onjuiste. Ook activiteit 2 uit Portfolio (hoofdstuk 8) gaat over foutieve soorten pengrepen. Met de Kijkwijzer soort pengreep kun je de verschillende soorten pengrepen van de kinderen in jouw groep inventariseren.

 

Klaar voor een goede grip?

Voor de ontwikkeling van een correcte pengreep is een goede handfunctie van belang. Paragraaf 7.5 van het theorieboek bespreekt die ontwikkeling. Beschikt een kind niet over een voldoende ontwikkelde handfunctie, dan is het aanleren van een correcte pengreep lastig. Vandaar dat deze Kijkwijzer handfunctie in hoofdstuk 7 én in hoofdstuk 1 is opgenomen. Je brengt er de ontwikkeling van de handfunctie mee in kaart.