Verenigingen

Samen sta je sterker

 

Handschriftontwikkeling is terug van niet helemaal weggeweest. Dat komt deels doordat uit recent onderzoek blijkt dat schrijven met de hand de cognitieve ontwikkeling positief ondersteunt. Maar, deels ook omdat handige digitale toepassingen het mogelijk maken handschrift om te zetten in digitaal schrift. Een vorm van schrift die je met de computer kunt bewerken.

 

Vereniging van Leraren Schoonschrijven en Machineschrijven (VLSM)

De doelstelling van de VSLM is het bevorderen, verbeteren en verbreiden van de beoefening en kennis van het vak Schrijven/Handschriftontwikkeling in zijn veelzijdigheid.
De VLSM realiseert haar doelstelling door o.a. op Pabo’s schrijfexamens (Basisdiploma Schrijven) te organiseren voor toekomstige leerkrachten in het P.O. die daarmee als schrijfspecialist in het schoolteam kunnen functioneren. Voor informatie hierover zie: http://www.schrijvenvlsm.nl.

 

Mercator

De vereniging Mercator zet zich in voor het handschrift en gebruikt het Italic schrift als basis voor handschriftvorming en voor kalligrafie. Op haar website vind je een complete basiscursus alsmede informatie over werkdagen, lidmaatschap en meer. Zie voor meer informatie http://www.verenigingmercator.nl.

 

Schrijven met een digitale pen

Korte notities en aantekeningen uit lessen, vergaderingen, lezingen en congressen kun je met de een digitale pen – bijvoorbeeld met de ‘Smartpen’ of de ‘Notetaker’ – opslaan in je computer als notitie. Je kunt naderhand (delen) terug luisteren en aantekeningen omzetten in digitale tekst, bijvoorbeeld in een Wordbestand. Ook tekeningen kun je opslaan. Van handgeschreven naar digitaal bestand met een druk op de knop!

Deze pennen – de Smartpen en de Notetaker – herkennen verschillende soorten handschrift. Doordat je met een ‘gewone’ pen op papier schrijft, verandert het handschrift niet. Het wordt er niet minder leesbaar door, maar blijft gewoon het eigen handschrift.

 

Backshop

De Backshop richt zich op de ergonomie, onder meer op die van het schrijven met het toetsenbord. Op de website van backshop vind je een keur aan aangepaste toetsenborden, muizen en meubilair. Je vindt er ook informatie over het voorkomen van KANS/RSI en wat je kunt doen in geval van klachten. Er staan zeer concrete tips en via de website kun je je abonneren op e-mail tips.