11. Pak je pen theorie – Toetsenbordvaardigheid

Supersnel!

 

Het is inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat je goed met het toetsenbord van je computer uit de voeten kunt. Maar, daar is veel meer voor nodig dan snel en met tien vingers kunnen typen!

 

Blijf vooral bewegen

 

Deze afbeelding toont de correcte zithouding achter de computer.

 

 

Maar, het allerbelangrijkste is: ga niet koste wat kost in deze houding zitten: verkramp dus niet. Blijf vooral ook bewegen: sta af en toe op, loop een rondje en ga regelmatig verzitten. Je hebt niet voor niets een ‘bewegingsapparaat’!

 

 

 

Paragraaf 11.1 van Pak je pen theorieboek behandelt de zithouding achter de computer. Niet alleen van belang voor het vak Handschriftontwikkeling. Je brengt immers veel en vaak tijd door achter het scherm van je computer. Met de Kijkwijzer zithouding computer kun je zithouding achter de computer van een leerling, een medestudent en van jezelf in kaart brengen. Ook bij activiteit 87 uit Portfolio kun je de kijkwijzer gebruiken.

 

Snel! Toetsen!

Paragraaf 11.4 van Pak je pen theorieboek verwijst naar een lijst met sneltoetsen op deze site. Die is echter bewust niet opgenomen omdat die lijsten nogal eens veranderen. Bij elke update van een programma zijn er wel een paar aanpassingen. Het is handiger om de voor jou relevante lijst met sneltoetsen op internet te zoeken, bijvoorbeeld bij de ontwikkelaar van het programma.

 

Meer met tekst en beeld?

Wil je meer werk maken van je document, je boodschap helder overbrengen en het gebruik van alleen sneltoetsen ‘overstijgen’? Kijk dan op de website van VéT, de digitale gids voor opmaak van tekst én beeld. VéT is ontwikkeld voor het onderwijs en geeft je een goed beeld van de mogelijkheden van digitale opmaak.